Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Dynamic Variation:
Search
or search all of Norway
Fjord Norway Stavanger

Andsnes og SSO

Overview

 

Vaage: Bestillingsverk

Liszt: Klaverkonsert nr 2

Sibelius: Symfoni nr 1

 

Dirigent: Eivind Gullberg Jensen

Solist: Leif Ove Andsnes, klaver

 

Knut Vaage var en av de mange unge komponistene som på 90-tallet deltok i SSOs komponistverksted. I dag er han en etablert komponist som har skrevet alt fra symfoniske verk og opera til solo-stykker, og hans musikk spilles jevnlig både i Norge og utlandet. Hans musikk har ofte utfordret sammenhengen mellom improvisasjon og ferdig komponert musikk. I samarbeid med Stord Muskkråd har han fått en bestilling fra SSO på et orkesterverk som får sin urfremføring ved denne anledning.

 

Noen musikkforskere har kalt Franz Liszt sin klaverkonsert nr 2 som ‘The life and adventures of a melody’. Dette beskriver konserten ganske godt, fordi alle de ulike seksjonene i konserten, springer ut av hovedtemaet i åpningen. Den er skrevet som en lang sammenhengende sats med mange transformasjoner og variasjoner av åpningsmelodien. Noen kaller den også et symfonisk dikt med klaver. Konserten er også mer intim enn den første Liszt skrev, men ironisk nok, også mer bombastisk. Konserten så dagens lys første gang i 1863.

 

Jean Sibelius sin første symfoni, første gang spilt i 1899, ble raskt en stor publikumssuksess og bidro til å befeste Sibelius sin plass som Finlands betydeligste komponist. Symfonien er på en måte både romantisk og modernistisk, der stor melodirikdom, melankolske stemninger og mye emosjonell uttrykkskraft er kombinert med metodisk utvikling og streng formstruktur. Åpningstemaet kan man høre igjen i mange forskjellige varianter gjennom hele symfonien, som vitner om komponistens mesterlige grep om både symfonisk arkitektur og orkestrering.

 

Kveldens konsert med SSO, Leif Ove Andsnes, Eivind Gullberg Jensen og urframføringen av Knut Vaages orkesterverk, blir en festkonsert som peker fremover og åpner for nye muligheter.

 

  • Last Updated: 10/26/2017
  • Source: Region Stavanger
Dates

Fri, April 6, 2018 7:30 PM

See All
Andsnes og SSO
Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad