Skip to main content
Unknown Component
civid: 5f74f731e1d91547d61722bc
name: plugins_common_social_share (widget)

Bergen Philharmonic Orchestra: Tchaikovsky's Violin Concerto with Johan Dalene

Register

Det er en begivenhet når Johan Dalene tolker Peter Tsjaikovskijs virtuose fiolinkonsert. Konserten innledes med et musikalsk ordspill og avrundes med Sergej Prokofievs personlige og mørke etterkrigs-symfoni.

Tsjaikovskijs fiolinkonsert er en av de mest spilte og mest populære på repertoaret, til tross for at den ble oppfattet som umulig å spille da den ble komponert på grunn av hårreisende krav til fiolinteknikk. Konserten er i de beste hender hos Johan Dalene, vinner av Solistprisen for noen år siden, og som i løpet av få har inntatt den internasjonale fiolinistscenen med storm.

Etter flere år i utlendighet flyttet Prokofiev tilbake til Sovjetunionen midt på 1930-tallet. Hans sjette symfoni ble komponert like etter den andre verdenskrigen, ble fullført i 1947 og urframført under ledelse av selveste Jevgenij Mravinsky i daværende Leningrad samme år. Symfonien er mørk, personlig, og preget av etterkrigstidens stalinisme og kald krig.

Den finske komponisten Lotta Wennäkoskis Flounce ble komponert i 2017 og urframført på BBC Proms samme år. I den forbindelse skrev hun at det noen ganger er selve tittelen som bidrar til å skape musikalske ideer til et nytt verk. Det var også, mer eller mindre, tilfelle med det korte orkesterstykket Flounce. «Jeg var fascinert av de mange betydningene av ordet på engelsk – både verbet og substantivet.»

Varm opp til konserten på Bergenphilive:
Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 4
Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 5
Peter Tsjaikovskij: Symfoni nr. 6 (BFUng)
Peter Tsjaikovskij: 1812-ouverturen
Peter Tsjaikovskij: Souvenir de Florence
Sergej Prokofiev: Symfoni nr. 1
Sergej Prokofiev: Symfoni nr. 3
Sergej Prokofiev: Pianokonsert nr. 5

Last Updated: 05/26/2024

Source: Visit Bergen

Your recently viewed pages