Bronseplassen.no Velkommen til Bronseplassen


Den ligger i Høvåg, Lillesand kommune og sto ferdig i 1994. Grundig forskning på bronsealder resulterte i romanen ”Sjamanens Hest” av Helge SR Grønli og Eli Solgaard. Dette ga ideen til å bygge bronsealderlanghuset og visualisere det lille samfunnet de skrev om i romanen.

Terrenget rundt er uberørt slik det var i bronsealderen. Her finner du godt merkede naturstier. Takket være det milde draget fra Kvåsefjorden vokser det flere varmekjære vekster i området. Du kan også oppsøke noen av offerstedene på boplassen. En av stiene fører til stammens utsiktspunkt. Herfra har du en storslått utsikt mot Skagerak.

I 1997 åpnet Bronseplassen en ny avdeling fra vikingtid. Her kan du se rekonstruksjoner fra det berømte Osebergfunnet: Det store vikingteltet, den gedigne dragesengen og flere bruksting fra vikingtid. Nytt av året 2008 er grindhus-smia. Midt i juli samles vikinger fra hele Europa på Bronseplassen til vikingmarked og håndverkstreff. Åpent for publikum!

Årets Vikingmarked 2022, avholdes 8-10.juli.
Vi har åpent som før, både Bronseplassen og Galleri Bergtatt.

Langhuset

Langhuset
er et arkeologisk eksperiment. Byggingen ga oss ny forståelse av bronsealderens byggeskikk. Huset, som er 25x8 meter, er kopi av funn på Sørlandet og Bohuslän. Gjennom hele bronsealder, fra 3800 til 2500 år siden, levde våre forfedre i hus som dette.
Til de bærende konstruksjonene gikk det med 25 kubikkmeter eiketømmer. Tak og vegger er flettet av 10.000 småtrær. Veggene er dekket med beintråkket leire, sand, halm og kumøkk. På taket ligger det never og torv. I sammenføyningene brukte vi eikeplugger, rå kuhud og vidjer. Langhuset inneholder tre rom. Dyrene bodde i østenden og bronsealderstammen i vestrommet.
Bueskyting

Bueskyting
På Bronseplassen kan du prøve fortidens ypperste jaktvåpen.
Er du heldig lærer du litt om bueskytingens avanserte kunst.
Fruktbarhetslabyrint

Fruktbarhetslabyrint
På Bronseplassen har vi rekonstruert en urgammel labyrint. Den er 12 meter i diameter. For å nå midten må du gå 222 meter. Det hevdes at labyrinter potenserer jordenergi. Sagn forteller at det i senter av labyrinten satt en jomfru forkledd som Mor Jord. Når fortidens Volver og Sjamaner ofret til henne, ble våren grøderik og dyr og mennesker fruktbare
Offerplassen

Offerplassen
På den bregnekledde myra dukker et av Bronseplassens helligste steder fram. Det var her fortidens mennesker påkalte naturens hjelpere. På fjellveggen bak offerdyret skimter vi en helleristning.
Stokkebåter

Stokkebåter
Ved bredden av vakre Daletjønn finner du bronsealderstammens stokkebåter. Her kan du padle i samme slags båter som våre forfedre har brukt siden steinalderen. Båtene er uthulte ospestammer. Redningsvest er obligatorisk.
Urtehagen

Urtehagen
på Bronseplassen viser deg et tverrsnitt av planter som ble brukt til mat og medisin i bronsealderen og frem til våre dager.
AKT rutetabell

Slik finner du Bronseplassen

Besøksadresse: Høvågveien 500, 4770 Høvåg

12 km øst for Kristiansand:
avkjørsel etter Varoddbrua, rv 401 mot Høvåg.

20 km vest for Lillesand:
fra E18: Ta av på rv 420 retning Høvåg.
fra rv 420: Ta avkjørsel mot Bronseplassen, rv 401.

Gratis parkering og snuplass for buss.
Deler av anlegget og toalett er
tilpasset bevegelseshemmede.



Bronseplassen, orgnr: 988278343, Høvågveien 500, 4770 Høvåg